rip King of Surf…

Written by on 18/03/2019

By Εύα Ζευγουλά

Ο κιθαρίστας Dick Dale, πρωτοπόρος του surf rock, γνωστός για το χιτ Μίσιρλού του 1962 πέθανε στα 81 του το βράδυ του Σαββάτου, όπως δήλωσε ο μπασίστας του Sam Bolle στον Guardian.

Γεννημένος σαν Richard Anthony Monsour τον Μάιο του 1937, ο Dale ανέπτυξε τον ξεχωριστό του ήχο, προσθέτοντας επιρροές από τη μεσανατολική του κληρονομιά μαζί με έναν “υγρό” ήχο και γρήγορο εναλλακτικό τρόπο παιξίματος.
Το 2011, δήλωσε στο Miami New Times ότι τα τύμπανα του Gene Krupa, μαζί με τις “κραυγές” των άγριων ζώων,ο ήχος και η αίσθηση του να είναι στον ωκεανό, ενέπνευσαν τον ήχο του.

Το πέμπτο του single,Let’s Go Trippin του 1961,θεωρείται το πρώτο instrumental surf rock και έχει πιστωθεί με την έναρξη της τρέλας του surf rock της δεκαετίας του 1960. Το “φωνητικό” surf των Beach Boys πρωτοστάτησε στο δεύτερο κύμα του ήχου.

Ο Dale υποστήριξε κάποτε ότι ο Frank Sinatra είχε προσφερθεί να τον μανατζάρει αλλά τον απέρριψε επειδή ο τραγουδιστής ήθελε μείωση κατά 90% των κερδών του.

Στη δεκαετία του ’60, ο Dale ήταν καθοριστικός για την κιθάρα Fender Stratocaster. “Σε όλα όσα προέκυπταν από το κεφάλι του Leo Fender, ήμουν ο δοκιμαστής του”, δήλωσε ο Dale στο Miami New Times το 2011. “Συνήθιζε μάλιστα να λέει πώς όταν ένα όργανο μπορεί να αντέξει όλες τις τιμωρίες του Dick Dale, τότε είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. ‘Έτσι, ανατίναξα πάνω από 50 ενισχυτές. Και γι ‘αυτό με αποκαλούν τον πατέρα του Heavy Metal.

Στο κομμάτι Μισίρλου, ο Dale μεταμόρφωσε το παραδοσιακό ελληνικό λαϊκό τραγούδι σε μια γρήγορη, μονόδρομη παράσταση, η οποία έκανε εθνική αίσθηση μετά την εκτέλεση του Dale στο Ed Sullivan Show το 1962. Το 1994, ο Quentin Tarantino το χρησιμοποίησε ως άνοιγμα για το μυθικό Pulp.
«Το να έχεις τη Μισιρλού στήν εισαγωγική σκηνή είναι κάτι τόσο έντονο», δήλωσε ο Ταραντίνο στο Rolling Stone. “Λέει απλώς ότι βλέπετε κάτι επικό, βλέπετε μια μεγάλη ταινία … Απλά πετάει ένα γάντι με το οποίο η ταινία πρέπει τώρα να ζήσει.”

Μετά τη συνταξιοδότησή του από τη μουσική στη δεκαετία του ’70, ο Dale επέστρεψε πάλι τη δεκαετία του ’80. Το 1995, βρήκε έναν νέο προστάτη στον John Peel, ο οποίος ανακάλυψε τον κιθαρίστα να παίζει στο Γκαράζ του Λονδίνου.

Το 2015, ο Dale έδωσε μια συνέντευξη στο Paper City του Πίτσμπουργκ, όπου είπε: «Δεν μπορώ να σταματήσω να περιοδεύω γιατί θα πεθάνω.Φυσικά και κυριολεκτώ,θα πεθάνω », ενώ δήλωσε στο περιοδικό Billboard ότι ενώ είχε ασφάλιση υγείας καλύπτοντας τους λογαριασμούς για διαβήτη και για θέματα μετά τον καρκίνο και άλλες καταστάσεις αλλά οι ασφαλιστές αρνούνταν να καλύψουν τα φάρμακα που απαιτούνταν για να κρατηθεί καθαρός από μολύνσεις.

Ο Ντέιλ είπε στο Billboard ότι προτιμά να μένει στο σπίτι με τη σύζυγό και μάνατζερ του, τη Λάνα, αν μπορούσε να το κάνει. “Αλλά πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσω ότι κρατήθηκα ζωντανός για κάποιο λόγο. Οι άνθρωποι δεν έρχονται μόνο σε μια συναυλία, έρχονται σε έναν τρόπο ζωής όπου είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε τις ζωές μας με όλους και πώς κάνουμε πλάκα με τα θέματα υγείας.
“Δεν είναι:Ω, υποφέρω εδώ και εσείς εκεί το γλεντάτε.Μπορώ να τους πω πόσο σκληρό πόνο περνάω κι εγώ αλλά τους λέω πώς απλά περνάω τα ίδια σκατά με σας….


Current track
Title
Artist

Background
Follow by Email
Facebook
Instagram