Rest In Vinyl…

Written by on 25/02/2019

By Εύα Ζευγουλά

Ο David Bowie κυκλοφόρησε το Ashes to Ashes σε βινύλιο το 1980. Αν και ο Λεπτός Λευκός Δούκας ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του, ακόμη και ο ίδιος δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο προφητικός ήταν αυτός ο τίτλος… ένας ριζοσπαστικός τρόπος για να τιμάς τους αγαπημένους που αναχώρησαν είναι η απόδειξη.

Αν κάποιος είναι εραστής της μουσικής, ή απλά θέλει να τον θυμόμαστε με στυλ, τότε υπάρχει μια ιδιόμορφη επιλογή που εξασφαλίζει ότι τα λείψανά του δεν θα τα δούν μόνο αλλά και θα τ’ακούσουν.

Αν λοιπόν έχετε τα χρήματα μπορείτε να πιέσετε τις στάχτες σας σε ένα δίσκο βινυλίου,σε αναλογία μίας κουταλιάς του τσαγιού ανά δίσκο. Η εταιρεία που παρέχει αυτή την εκκεντρική υπηρεσία είναι η And Vinyly. Σχηματίστηκε στη δεκαετία του ‘ 50 από τον μουσικό παραγωγό Jason Leach από το Σκάρμπορο της Αγγλίας.

Ένας συνδυασμός οικογενειακών συμβάντων τα οποία κατέληξαν σε αποτέφρωση,μια αίσθηση ότι έρχεται η ώρα του λόγω ηλικίας (μεσήλικας) και η μητέρα του που εργάζεται σε ένα γραφείο κηδειών βοήθησε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το βινύλιο ήταν η απάντηση.

“Δεν είχα σκοπό να το κάνω επιχείρηση”, ανέφερε στο BBC το 2017. “Ήταν το αποτέλεσμα του να κάνω λίγη πλάκα με αυτό που εκείνη την εποχή ένιωθα σαν συγκλονιστικό και ανησυχητικά αναπόφευκτο.”

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το And Vinyly δίνει μια ανάλαφρη προσέγγιση στο θάνατο. Το σλόγκαν τους μάλιστα είναι ” Ζήσε πέρα από το αυλάκι!”

Πίσω στο 2010, στο Wired περιγράφεται η επιχείρηση της κατασκευής των δίσκων ,η οποία ” περιλαμβάνει μια μονάδα κοπής βινυλίου που διαθέτει πολύ μεγάλη κατανόηση.”
Τα υπολείμματα “πρέπει να πασπαλίζονται πάνω στο ακατέργαστο κομμάτι βινυλίου (γνωστό ως “μπισκότο” ή “Πακ”) πριν πιεστεί από τις πλάκες. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι πλάκες ασκούν την πίεση τους στο βινύλιο για να δημιουργήσουν τα αυλάκια, οι στάχτες πιέζονται στο αρχείο.”

Δεν είναι μια άψογη διαδικασία και οι στάχτες μπορούν να γίνουν αντιληπτές στην αναπαραγωγή καθώς η βελόνα κινείται πάνω τους. Αλλά για τον Leach είναι όλα μέρος της μαγείας. Είπε στη συνέντευξή του στο BBC “θα υπάρξουν, φυσικά, κάποια επιπλέον pops και κροτάλισμα που προκύπτουν από τις στάχτες — αλλά μας αρέσει αυτό, αφού στην τελική αυτό είναι εσείς.”
Το περιεχόμενο του 7 – 12-ιντσου μπορεί να κυμαίνεται από best of, ειδικά κομμάτια ήχου με τη φωνή του αποθανόντος, ή ακόμα και απλά σιωπή, ώστε οι οικογένειες να μπορούν πραγματικά να ακούσουν τις στάχτες των αγαπημένων τους να κροταλίζουν!

Όπως κάθε είδους συμφωνία για το τέλος της ζωής, η τιμή δεν είναι φθηνή. Το ελάχιστο κόστος είναι £900 ($1,160) και με πολυτελή χαρακτηριστικά, όπως RIV έργο τέχνης, η τιμή μπορεί να αυξηθεί σε περίπου £3,500 (περίπου $4,600).
Τι είναι το έργο τέχνης RIV; Συμβολίζει το “Rest In Vinyl” και περιλαμβάνει ένα πορτρέτο του θανόντα ζωγραφισμένα από τον James Hague της Εθνικής Πινακοθήκης πορτρέτου. Οι στάχτες αναμειγνύονται με το χρώμα έτσι ώστε να γίνεται μια απόδοση του θέματος με κάθε έννοια.

Σε περίπτωση που ένας πελάτης επιθυμεί να έχει το κατοικίδιο του σε βινύλιο,η εταιρεία το αναλαμβάνει και αυτό πρόθυμα.

Ο Leach βρήκε μια σημαντική ανεκμετάλλευτη αγορά από ανθρώπους που δεν είναι ικανοποιημένοι με τις κλασσικές μορφές μνήμης. Αυτή η αγορά εκτείνεται πέρα από το βινύλιο και σε κάθε τρόπο τήρησης της μνήμης. Υπάρχει μάλιστα μια αυξανόμενη τάση για μη παραδοσιακούς τρόπους για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αγαπημένους μας.

Οι στάχτες μπορούν να μετατραπούν σε άλλα επιθυμητά αντικείμενα, όπως διαμάντια, ή κεραμικά. Πάνε οι μέρες που τα λείψανα σκορπίζονταν στον ωκεανό με μια προσευχή κόντρα στον άνεμο.
“Αυτό είναι ότι κοντινότερο στο ταξίδι στο χρόνο που θα ήθελα να κάνω,” είπε στο BBC ο Leach. Περνώντας στο πικάπ που και που, ο παραγωγός μπορεί να κάνει την παρουσία του αισθητή για γενιές και γενιές. Γι ‘ αυτόν, αυτός είναι ο ορισμός του groovy.


Current track
Title
Artist

Background
Follow by Email
Facebook
Instagram