O Bruce Dickinson επίτιμος δημότης Sarajevo..

Written by on 09/04/2019

Ο Bruce Dickinson κηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σεράγεβο,στη Βοσνίας-Ερζεγοβίνη το Σάββατο (6 Απριλίου).

Ο τραγουδιστής IRON MAIDEN τιμήθηκε έτσι για την επίσκεψή του κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης και τη συναυλία που πραγματοποίησε με το συγκρότημα του τον Δεκέμβριο του 1994.

Η τελετή ήταν μέρος της παραδοσιακής γιορτής για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάθε χρόνο οι αρχές παραχωρούν σε άτομα που θεωρούν ότι συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την προώθηση της πόλης αυτόν τον τίτλο.

Ο δήμαρχος του Σαράγεβο Αμπντουλάχ Σκάκα του έδωσε το βραβείο στο δημαρχείο.Είπε ότι η παρουσία του Dickinson στο Σεράγεβο το 1994 “ήταν μία από εκείνες τις στιγμές που συνειδητοποιήσαμε ότι θα επιβιώσουμε στο Σεράγεβο”.

Ο Dickinson παρέλαβε το βραβείο αυτοπροσώπως,λέγοντας ότι είναι υπέροχο που η επίσκεψή του πριν από 25 χρόνια “εξακολουθεί να σημαίνει κάτι για τους ανθρώπους ώστε να μου δώσουν αυτό το βραβείο.
Αν και είναι πολύ μεγάλη μου τιμή,νομίζω ότι αυτό το βραβείο ανήκει εξίσου στον λαό του Σεράγεβο που είναι ακόμα εδώ”, ανέφερε.

Ο frontman των IRON MAIDEN ανακηρύχθηκε δημότης με ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Σαράγεβο.

Στην απόφασή του το Συμβούλιο εξήγησε ότι ο Dickinson,ως αλλοδαπός,συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη και την επιβίωση του Σεράγεβο, καθώς και στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που βασίζονται στην αλληλεγγύη,τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Dickinson και η μπάντα του πήγαν στο Σεράγεβο με τη βοήθεια στρατευμάτων του ΟΗΕ το 1994 και έδωσαν συναυλία στο Βοσνιακό Πολιτιστικό Κέντρο.

Δύο δεκαετίες μετά, το 2016, επέστρεψε στην πρωτεύουσα της Βοσνίας για να γυρίσει το ντοκιμαντέρ «Scream For Me Sarajevo», σε σκηνοθεσία του Tarik Hodzic.

Η κίνηση προς τιμήν του Dickinson ξεκίνησε από την ένωση καλλιτεχνών Concept Media.

Το Scream For Me Sarajevo κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο σε DVD, Blu-ray. Επιπλέον, η μουσική από την ταινία εκδόθηκε σε CD / διπλό LP.

Την πρώτη φορά που ο Dickinson βρισκόταν στο Σεράγεβο, η πόλη είχε αποκοπεί από τον κόσμο, οι πολίτες της ήταν τρομοκρατημένοι απο πυροβολισμούς, βομβαρδισμούς και λιμοκτονούσαν, ενώ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού ήταν απλά πολυτέλεια. Ο Μπρους και η τότε μπάντα του πέρασαν μέσα απ’την πρώτη γραμμή και τελικά έδωσαν μια παράσταση για τους ανθρώπους που ήταν παγιδευμένοι στην πόλη. Αυτό που η συναυλία αυτή σήμαινε για τους ανθρώπους και πώς άλλαξε τον Bruce και τη μπάντα του περιγράφεται στο “Scream For Me Sarajevo”.

Με φωτογραφίες από την ιστορική συναυλία, η ταινία συναντά και αυτούς που πήγαν στην παράσταση και αυτούς που έκαναν αυτή την εμφάνιση να συμβεί.Ανθρώπους αποφασισμένους να συνεχίσουν να ζουν τη ζωή τους παρά τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν γύρω τους. Συνεντεύξεις με το συγκρότημα,την ομάδα και την ασφάλεια φέρνουν στα μάτια του θεατή την πραγματικότητα της κατάστασης που δεν ήταν απλά επικίνδυνη,ήταν βάρβαρη.

“Δεν είμαστε προστατευμένοι, δεν υπήρχε σχέδιο και οι σφαίρες ήταν πραγματικές,αλλά what the fuck,πήγαμε ούτως ή άλλως”,είπε ο Bruce στην αυτοβιογραφία του “What Does This Button Do?” “Η συναυλία ήταν τεράστια,έντονη και ίσως η μεγαλύτερη και καλύτερη συναυλία στον κόσμο εκείνη τη στιγμή για το κοινό και για εμάς. Το ότι ο κόσμος δεν γνώριζε πραγματικά δεν είχε σημασία αλλά άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα τη ζωή,το θάνατο και τα άλλα ανθρώπινα όντα. ”

Το Σάββατο ήταν η Ημέρα του Σαράγεβο,η οποία σηματοδοτεί την απελευθέρωση της πόλης κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και την έναρξη της σερβικής πολιορκίας του 1992.


Current track
Title
Artist

Background
Follow by Email
Facebook
Instagram