Έφυγε η Marie Fredriksson των Roxette…

Written by on 10/12/2019

Κάποιες φορές η προσωπικότητα ακόμα κι ενός παγκόσμιας εμβέλειας καλλιτέχνη επισκιάζει τον ίδιο τον καλλιτέχνη…

Κάτι τέτοιο συνέβη στην περίπτωση της Marie. Πάλευε με τον καρκίνο του εγκεφάλου για πάνω από 17 χρόνια. Όσοι είχαν δει τους Roxette στο Terra Vibe το 2011 θα τη θυμούνται να παλεύει να σταθεί στα πόδια της επί σκηνής, αλλά να βγάζει από μέσα της μια απίστευτη φωνή που γέμιζε τα ηχεία… Κάποια δημοσιεύματα δύο χρόνια πριν ήθελαν να έχει μονάχα λίγους μήνες ζωής. Εκείνη άντεξε πάνω από μια δεκαετία.

Κατά τα άλλα, τα καλλιτεχνικά, η ζωή της επιφύλασσε ένα σενάριο “Σταχτοπούτας” της παγκόσμιας ποπ-ροκ σκηνής. Όντας λαϊκή (folk) Σουηδή τραγουδίστρια, όταν ο Per Gessle που εκείνον τον καιρό είχε τη δική του μπάντα, τους Gyllene Τider (“Χρυσοί καιροί”) την πλησίασε λέγοντάς της να φτιάξουν ένα αγγλόφωνο ντουέτο, εκείνη τον απέρριψε θεωρώντας ότι η πρόταση ήταν απλά μια πρόφαση για φλερτ. Με τα πολλά είπε το “ναι” και τα υπόλοιπα είναι ιστορία… Ο πρώτος δίσκος θα βγάλει super-hit (αλλά και “αθάνατα” διαχρονικά κομμάτια) όπως το “Τhe look”, το “Listen to your heart”, το “Dangerous” και άλλα, το ΜTV τους ανακηρύσσει συγκρότημα της χρονιάς ενώ λίγο καιρό μετά βγάζουν (επί της ουσίας κάνοντας remake από παλιό τους κομμάτι και αλλάζοντας έναν στίχο) το “It must have been love” μια από τις πιο αγαπημένες μπαλάντες του περασμένου αιώνα και σήμα κατατεθέν της ταινίας “Pretty woman”.

Ίσως έχει μικρή σημασία αυτήν στιγμή, αλλά οι Roxette παρ’ όλη την τεράστια εμπορική επιτυχία τους, δεν επαναπαύτηκαν ποτέ στις δάφνες τους και δεν μπήκαν στη διαδικασία να επαναλάβουν τον εαυτό τους. Πάντοτε έψαχναν και ψάχνονταν πάντοτε ήθελαν να κάνουν κάτι καινούριο, πάντοτε ήθελαν να κάνουν κάτι καλύτερο. Ίσως αυτό να τους κόστισε. Κάποια τραγούδια -πραγματικά αριστουργήματα- όπως το “Queen of rain” δεν πήραν την αναγνώριση που άξιζαν…

Μία λεπτομέρεια που αξίζει να γραφτεί ειδικά σε ένα άρθρο που δημοσιεύεται σε αυτήν τη χώρα, είναι ότι ο Per και η Marie πλήρωναν φορολογία 85% επάνω στα έσοδά τους. Παρ’ όλα αυτά, ουδέποτε σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για κάποιον “φορολογικό παράδεισο”. Αλλά και η πατρίδα τους τους αντάμειψε κάνοντάς τους γραμματόσημο και ανακηρύσσοντάς τους εθνικούς ευεργέτες, αφού τα έσοδα που έφεραν στο κράτος τους ήταν απλά μυθικά.

Εμείς, μιας και έφυγε μια μέρα βροχερή, θα την αποχαιρετήσουμε με ένα στίχο της: “Dream about the sun you Queen of rain…”


Current track
Title
Artist

Background
Follow by Email
Facebook
Instagram