Keith Richards:O Mick κι εγω είμαστε σαν το στρείδι….

Written by on 17/04/2019

By Εύα Ζευγουλά

Το 1986, το μέλλον των Rolling Stones ήταν αβέβαιο. Αντί να βγούν στο δρόμο για το νέο άλμπουμ Dirty Work , ο Mick Jagger π.χ βγήκε σόλο. Έτσι, ο Keith Richards έκανε κάτι στο οποίο αντιστεκόταν πάντα: Ξεκίνησε μια νέα μπάντα.

Ο κιθαρίστας λοιπόν συγκέντρωσε μια ομάδα φίλων που ονομάστηκε X-Pensive Winos και έσκασε σε ένα στούντιο του Κεμπέκ για να γράψει το Talk Is Cheap, το οποίο είναι μείγμα ήχου Memphis, reggae και πρώιμο ροκ.

“Δεν ήμουν κάτω από την πίεση των Stones”, λέει.

Το Talk Is Cheap έχει επανεκδοθεί για την 30η επέτειό του, με bonus κομμάτια των Winos, με τον πιανίστα του Chuck Berry,Johnnie Johnson να παίζει- “μαγεία, κι απίστευτo ροκ & ρολ “, λέει ο Richards.

Το άλμπουμ έδωσε στον Richards νέα οπτική όταν οι Stones επέστρεψαν από κοινού: «Εκτίμησα περισσότερο τη ματιά του Mick για τα πράγματα, κυρίως στη σκηνή. Είναι ένα απίστευτο πράγμα το να είσαι μέρος δύο εκπληκτικών συγκροτημάτων. ”
Είναι απίστευτο να έχεις δύο εκπληκτικές μπάντες. Και με τους Winos, είμαστε όλοι πολύ φίλοι. Με τον Steve [Jordan, τύμπανα] εξακολουθούμε να βλεπόμαστε και να δουλεύουμε μαζί. Εργαζόμαστε πάντοτε στο παρασκήνιο και ποτέ δεν ξέρουμε αν θα βγεί κάτι από αυτό, αλλά μας κρατάει ψηλά.

Δεν είχατε κάνει σόλο άλμπουμ πριν. Ήταν τρομακτικό να βγαίνεις έξω από τους Stones;

Λοιπόν, φαινόταν ότι θα ήταν, γιατί ήταν τόσο διαφορετικό από εμένα. Είχα αυστηρά μόνο Stones, Stones Stones ως τότε.Έχω μια μεγάλη μπάντα εδώ. Αλλά οι περιστάσεις μου έδωσαν την ευκαιρία να δουλέψω ξανά και να βρω μια άλλη απίστευτη μπάντα. Είμαι διπλά ευλογημένος. Και οι Winos ζούν ακόμα μέσα μου. Μου λείπουν , στην πραγματικότητα. Τους βλέπω αρκετά συχνά. Ο Waddy [Wachtel, κιθάρα] έχει δουλέψει πολύ μαζί μου στο τελευταίο σόλο άλμπουμ και στο Crosseyed Heart. Βασικά υπάρχει ένας Wino σε κάθε κομμάτι με κάποιο τρόπο.

Στο παρελθόν είχατε πει ότι ήταν λάθος τα μέλη των Stones να φεύγουν από την ομάδα.

Αυτό με το οποίο ήμουν ευχαριστημένος ήταν ότι μπορούσα να βγώ από τους Stones και το ίδιο εύκολα να επιστρέψω. Αλλά έμαθα πολλά για το ρόλο του frontman. Εκτίμησα πολύ περισσότερο – τη ματιά του Mick για τα πράγματα – ειδικά στη σκηνή. Έχει διευρύνει την προοπτική μου για το τι πρέπει να κάνει κανείς σε μια μπάντα. Μου έδωσε περισσότερο σεβασμό στον frontman.(άρα και στον Μίκ)

Πώς σε έκανε να σέβεσαι περισσότερο τον frontman;

Συνειδητοποιείς ότι είσαι μπροστά όλη την ώρα. δεν σταματάς. Με τους Stones, είμαι στην όμορφη θέση να μπορώ να βγώ μπροστά όποτε το νιώθω, ή μπορώ απλά να πετάω με το συγκρότημα. Έχω επιλογές. Ο frontman δεν έχει άλλη επιλογή.Όσο για τις διαφορές του με τον Mick Jagger: “Έτσι είμαστε ο Mick και εγώ. Αυτός είναι ο μικρός ερεθισμός που κάνει το μαργαριτάρι στο στρείδι. ”

Ξεκινήσατε σε ένα αρχοντικό έξω από το Κεμπέκ.

Ω, ναι, εκεί πήραν το όνομά τους, οι X-Pensive Winos. Κάποιος μου έστειλε ένα κιβώτιο Lafite Rothschild του ’38 ή κάτι τέτοιο. Το άφησα στο στούντιο και όταν πήγα πίσω το καταραμένο πράγμα ήταν άδειο. Είπα, “Μόλις βρήκα το όνομά σας.”

Το “Take It So Hard” είναι μία από τις μεγαλύτερες ηχογραφήσεις σας. Είναι αλήθεια ότι έγινε σε μια μόνο λήψη;

Πιστεύω ότι ήταν, ναι. Είχαμε κάνει αρκετές δοκιμές, αλλά πιστεύω ότι ήταν το πρώτο του τύπου: “Εντάξει, κόψτε το”.

Για τι το γράψατε;

Ω, ενδιαφέρουσα ερώτηση, πραγματικά. Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές από τότε. Νομίζω ότι πιθανότατα, το πράγμα πάει πριν οι Winos γίνουν πιθανότητα. Όταν το έγραψα, σκεφτόμουν τον Mick να το τραγουδάει. Και αυτή ήταν η πραγματική έκπληξη – καταλήγει με μένα τραγουδώντας αντί γι ‘αυτόν.

Το “Make No Mistake” είναι το δικό μου αγαπημένο. Θυμάσαι πού ήσουν όταν το έγραψες

Όχι. Σπάνια θυμάσαι από πού προέρχονται οι πρώτες νότες. Και είναι συνήθως απλά μια σειρά απο νότες για να ξεκινήσετε. Και τότε μια φράση ξαφνικά ταιριάζει. Ήταν ένα όμορφο κομμάτι που έπρεπε να κάνουμε και για να βάλουμε τα πνευστά του Memphis σε αυτό και να πάρουμε τον θρυλικό παραγωγό της Memphis soul Willie Mitchell.

Έχετε πει ότι υπάρχει μια σχετική πίεση με τους με τους Stones, που δεν έχετε πραγματικά με τους Winos. Τι πιέσεις έχετε με τους Stones;

Δεν ξέρω, έρχονται και πάνε, βασικά. Έχουν φύγει. Ξέρω ότι οι άνθρωποι θέλουν να μιλήσουν γι ‘αυτό. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο να βγεί με λέξεις επειδή οι άνθρωποι θέλουν να μιλάνε για καταιγίδες σε φλυτζάνια [γέλια]. Η μεγάλη εικόνα παραμένει η ίδια και πάντα θα είναι η ίδια: Ο τρόπος που το βλέπω βασικά τώρα είναι, είναι ο τρόπος που είμαστε ο Mick και εγώ.Είμαστε σαν το  στρείδι και υπάρχει αυτός ο μικρός ερεθισμός περιστασιακά που παράγει το μαργαριτάρι. Αυτός είναι ο τρόπος που το βλέπω και θα το βλέπω έτσι για πάντα.

Έχετε πει επίσης ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τους Winos και δεν μπορείτε να κάνετε με τους Stones.

Μπορώ για παράδειγμα να εξερευνήσω περισσότερο τη μελωδική πλευρά των πραγμάτων. Οι Stones θέλουν βασικά να επικεντρωθούν σε γρήγορους ρυθμούς rock & roll. Δεν ήμουν κάτω από αυτό το είδος της πίεσης κάνοντας το άλμπουμ με τους Winos. Θα έκανα με το τέμπο ό, τι ήθελα. Μερικές φορές με τους Stones υπάρχει αυτό το άγχος: “Είναι αρκετά γρήγορο; Χρειαζόμαστε πιο γρήγορους αριθμούς και blah, blah, blah. “Πλέον είναι μια συνεχής συζήτηση μεταξύ των Stones [γέλια]. Εκτός από αυτό? Ένιωσα πολύ σαν να δούλευα με τους Stones. Ήταν διαφορετικά παιδιά. Καλοί φίλοι. Το γεγονός ότι μπορώ να το κάνω δύο φορές είναι πραγματικά όλα τα λεφτά. Ήμουν επίσης ο επικεφαλής. Και δουλεύω πολύ πιο χαλαρά από τον Mick, ξέρετε. ”

Λατρεύω την ζωντανή έκδοση του “Gimme Shelter” που κάνατε με τους Winos.

Ω, ναι, αυτή ήταν μια από τις καλύτερες εκδοχές που έκανα ποτέ χωρίς τους Stones. Νομίζω ότι ήταν σκάλες ανώτερη!!!!

Γιατί σταμάτησαν οι Winos;

Λοιπόν, δεν είχαμε ποτέ σκοπό να συνεχίσουμε για πάντα. Όλα ξεκίνησαν επειδή οι Stones είχαν αυτό το μεγάλο διάλειμμα στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Αλλά ίσως ενέπνευσε τους Stones να ξανασυναντηθούν. Αυτό που σίγουρα έκανε ήταν να βγάλουμε το Steel Wheels, το οποίο δεν είναι κακό άλμπουμ!


Current track
Title
Artist

Background
Follow by Email
Facebook
Instagram