just give me a…Kiss!!!

Written by on 13/05/2019

Ο Paul Stanley είδε το συγκρότημα που σχημάτισε με τον συνεργάτη του στο έγκλημα Gene Simmons πριν από περισσότερα από 40 χρόνια,να μεταλλάσσεται από κακέκτυπο των New York Dolls σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αμερικανικά συγκροτήματα που εμφανίστηκαν ποτέ.
Αν ο Simmons είναι το υπερκινητικό στόμα των Kiss, τότε ο Stanley παραμένει η καρδιά του – είναι αυτός που κρατησε τη φλόγα αναμμένη στις πικρές στιγμές της δεκαετίας του ’80 και του ’90, και είναι εδώ για να κοιτάξει πίσω στην λαμπρή ιστορία της μπάντας. Με περισσότερα από 20 άλμπουμ με το όνομά τους κι αμέτρητα τραγούδια,πράγμα που κάνει δύσκολο να ψάξεις μέσα σε όλη αυτή τη φοβερή μουσική.Για να τον διευκολύνουμε διαλέξαμε 10 βασικά τραγούδια.

Rock And Roll All Nite (1975)

Το Rock and Roll All Nite είναι εκπληκτικό, κάθε βράδυ το παίζουμε, φέρνει μια ευφορία και ένα αίσθημα ανεμελιάς στο κοινό αυτό δλδ που έπρεπε να κάνει. Ήταν ένας ροκ ύμνος που θα συνοψίζει τη φιλοσοφία και την κοινή άποψη μεταξύ των Kiss και των οπαδών μας. Θυμάμαι ότι καθόμουν με την κιθάρα μου στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου σε εκείνο που ήταν τότε το Continental Hyatt House, στο Sunset στο Λος Άντζελες, προσπαθώντας να καταλάβω πώς να ενώσω το ποιοί είναι οι Kiss και το ποιοι είναι οι οπαδοί μας και πολύ γρήγορα ήρθε η μελωδία, τα ακόρντα και ο τρόπος που θα τραγουδηθεί.Ο Gene είχε ένα τραγούδι που ονομάζεται Drive Me Wild και πήρα βασικά το στίχο του και το έβαλα στη μελωδία μου, και αυτό είναι το Rock and Roll All Nite.

 

Detroit Rock City (1976)

Για άλλη μια φορά, αυτό ήταν ένα κάλεσμα,μια πρόκληση για τους Kiss. Πάντα πίστευα ότι τα άλμπουμ, ειδικά τα δικά μας, θα πρέπει να ξεκινήσουν με ένα τραγούδι που να δείχνει τι σας περιμένει στο υπόλοιπο του άλμπουμ, και το Detroit Rock City ήταν ακριβώς αυτό για το Destroyer. Η έκπληξη ήταν ότι όταν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί πήραν το single, το γύρισαν κι έπαιξαν το Beth (την πλευρά Β του single) και έτσι κάναμε μια τεράστια επιτυχία με ένα διαφορετικό τραγούδι. Είναι αστείο, γιατί τότε επιλέγαμε για πλευρά Β αυτό που ήταν το πιο αδύναμο τραγούδι στο άλμπουμ ή τουλάχιστον το κομμάτι που ήταν λιγότερο πιθανό να κάνει επιτυχία στο ραδιόφωνο, και παρόλα αυτά καταλήξαμε σε ένα τεράστιο χιτ με αυτό το τραγούδι που ποτέ δεν φανταζόμασταν οτι θα τα κατάφερνε. Μπορείτε να σχεδιάζετε την καριέρα σας τόσο προσεκτικά, αλλά μερικές φορές αυτά τα ευτυχή ατυχήματα καταλήγουν να σας προσδιορίζουν το πού θα πάτε. Μετά μάλιστα απο αυτή την τηλεοπτική εμφάνιση που ήταν τεράστιο βήμα για εμάς; Μετά από αυτό, είμαστε γνήσιοι σούπερ σταρ.

Tonight You Belong To Me (1978)

Δεν προσπαθούσα να ανταγωνιστώ με κανέναν στα σόλο άλμπουμ μου, μόνο με τον εαυτό μου για να γράψω τα καλύτερα δυνατά τραγούδια. Το Tonight You Belong To Me είναι ένα τραγούδι που ξεκίνησε ως ένα ακουστικό τραγούδι, κάπως σαν ένα προοίμιο στο κολασμένου ροκ του I Want You ή του Black Diamond, το οποίο ήταν κάτι που υιοθετούσα μερικές φορές. Είναι ένα τραγούδι που αφορά μια δραματική και ταραχώδη σχέση στην οποία ήμουν εκείνη τη στιγμή, όπου ήξερα ότι το επόμενο πρωί θα τελείωνε. Ο καθένας έχει εκείνο το βράδυ στο τέλος της σχέσης όπου είναι αμήχανο,το βράδυ, που τα χαρτιά είναι ανοιχτά κι όλα έχουν έρθει στο φώς και λέτε το εξής:«Λοιπόν το αύριο δεν μπορώ να το ελέγξω, αλλά απόψε μου ανήκεις». Η σχέση δεν λειτούργησε, αλλά τουλάχιστον πήρα ένα υπέροχο τραγούδι από όλο αυτό.

I Was Made For Loving You (1979)

ήρθε από μια εποχή που η μπάντα ήταν λίγο χαμένη: φτάσαμε σε ένα σημείο όπου είχαμε ξεχάσει γιατί είμαστε οι Kiss, και γιατί αγαπούσαμε αυτό που κάναμε. Ήμασταν όλοι, με κάποιους τρόπους, μεθυσμένοι απο την επιτυχία: υπήρχαν ψεύτικοι φίλοι γύρω, υπήρχαν ναρκωτικά, υπήρχε αλκοόλ, υπήρχε κάθε είδος προβλήματος που η φήμη φέρνει. Εκείνη την εποχή, νομίζω ότι είχαμε ίσως χάσει κάποιες από τις βάσεις του rock μας και ανησυχούσαμε λίγο περισσότερο για την αποδοχή από ομοτίμους και αυτή είναι πάντα μια δηλητηριασμένη ιδέα, γιατί δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπετε τους ανθρώπους που σας αγαπούν για όσους δεν το κάνουν. Ήταν γραμμένο σε μια εποχή που βρισκόμουν στο κλαμπ 54, και σκέφτηκα «Γεια, θα μπορούσα να γράψω ένα από αυτά τα τραγούδια». Όλα τα τραγούδια στο Studio 54 φαινόταν να είναι «του απόψε» – για να περάσετε καλά στο παρόν και όχι να σκεφτείτε το μέλλον – και έτσι πήγα σπίτι, έβαλα το drum machine στα 126 κτυπήματα ανά λεπτό και πήγα να δουλέψω. Όπως και πολλά από τα τραγούδια στο Dynasty, δεν βγήκαν τελικά όπως ήθελα να ακούγονται παρ ‘όλα αυτά ήταν σπουδαίο τραγούδι και ένα τεράστιο παγκόσμιο χιτ. Αλλά αν δεν αρέσει σε πολλους, οκ καταλαβαίνω.

Shandi (1980)

Είμαι τόσο τραγουδιστής όσο και τραγουδοποιός, κι ο ήχος μου ροκ αλλά και Motown και Philly Soul : οι επιρροές μου ήταν πάντα πολύ διαφορετικές. Πάντα πίστευα ότι αν ακούτε μόνο ένα είδος μουσικής θα γράφετε αρκετά περιορισμένα τραγούδια υπό την έννοια ότι δεν θα έχουν κανένα εύρος. Και ένα τραγούδι σαν το Shandi προέρχεται βασικά από μένα που κάθεται με μια 12χορδη ακουστική. Πριν αρχίσω να παίζω με έναν ενισχυτή Marshall, είχα μια φυσαρμόνικα γύρω από το λαιμό μου και μια ακουστική κιθάρα και πήγαινα στο Greenwich Village για να δω τραγουδιστές και τραγουδοποιούς και η Shandi είναι μέρος αυτής της παράδοσης. Οι στίχοι μιλούν για μια σχέση, απο εκείνες όπου συνεχίζετε παρόλο που γνωρίζετε ότι πρέπει να τελειώσει, όπου θα έπρεπε πραγματικά να λέτε «Αντίο» αντί για «Καληνύχτα», αλλά δεν μπορείτε να την τερματίσετε.

I (1981)

Είναι από τη μουσική για το “The Elder”. Χμμμ, αυτό δεν είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Ο Gene έχει γράψει μερικά πολύ καλά τραγούδια, αλλά για μένα αυτό δεν είναι ένα από αυτά. Νομίζω ότι ήταν μια προσπάθεια να γράψω έναν ύμνο, αλλά είναι λίγο ελαφρύ και ακούγεται λίγο σαν διαφημιστικό, δεν έχει σοβαρότητα ή βάθος. Ο Gene έχει γράψει σπουδαία τραγούδια, αλλά αυτό δεν είναι στα κορυφαία μου.

Lick It Up (1983)

Αγαπώ το Lick It Up. Το ενδιαφέρον με ένα συγκρότημα σαν εμάς είναι ότι τα τραγούδια δεν γίνονται «κλασικά» μέσα σε μια νύχτα. Χρειάζονται χρόνια για να λάβουν τα τραγούδια κλασική κατάσταση, γιατί συχνά είναι ένα στιγμιότυπο μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου στη ζωή σας. Υπάρχουν τραγούδια για το Sonic Boom και το Monster που θα θεωρηθούν ως κλασικά κάποια μέρα, αλλά ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος. Το Lick It Up είναι ένα πολύ απλό τραγούδι, ένα τραγούδι που χρησιμοποίησε δοκιμασμένα και αληθινά στοιχεία, αλλά όλα τα σπουδαία τραγούδια έχουν μια μεγάλη μελωδία και η πρόκληση είναι να βρεις το στίχο που θα σε μεταφέρει σε αυτό το ξεχωριστό μέρος και το Lick It Up τα έχει όλα αυτά. Είναι ένα τραγούδι αληθινά καταιγιστικό. Αν είναι ο Vinnie Vincent στη λίστα των Χριστουγέννων μου τώρα; Όχι, δεν είναι εκεί για αρκετό διάστημα.

Crazy Crazy Nights (1987)

Ένα απλό, γιορταστικό τραγούδι. Ένα από τα προβλήματά μου με ένα άλμπουμ όπως το Carnival of Souls ήταν η ιδέα ότι έπρεπε να κάνουμε ένα άλμπουμ που να είναι σοβαρό και λίγο down και σκέφτηκα « γιατί πρέπει να είμαστε θλιμμένοι και σοβαροί; Είμαστε πλούσιοι, είμαστε χαρούμενοι, είμαστε υγιείς … είμαστε οι Kiss! “Έτσι, το Crazy Nights είναι μια γιορτή, ένα τραγούδι για να υπερασπιστείς ποιος είσαι και να καταλάβεις ότι δεν είσαι μόνος, ότι υπάρχουν πολλοί σαν εσένα. Παίζαμε σε μια τηλεοπτική εκπομπή πριν από μερικά χρόνια με τους Queen και ο Brian [May] ήρθε και είπε: «Θα παίξετε το Crazy Crazy Nights; Είναι το αγαπημένο μου τραγούδι. “Μου φάνηκε πολύ αστείο να ακούσω κάτι τέτοιο από αυτόν. Είναι ένα καλό τραγούδι, ένα περήφανο τραγούδι.

Modern Day Delilah (2009)

Νομίζω ότι είναι σημαντικό – ειδικά για μια μπάντα που είναι τόσο καλή στα live οσο εμείς – να μην βασιζόμαστε στη νοσταλγία. Είμαστε ενθουσιασμένοι και υπερήφανοι που παίζουμε τα παλιά τραγούδια, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να σταθούμε με τα τραγούδια που κάνουμε τώρα. Το Modern Day Delilah είναι απλά ένα έξοχο τραγούδι. Όλως περιέργως το άκουσα μόλις την περασμένη εβδομάδα σε μια κοινωνική εκδήλωση στην οποία βρισκόμασταν και αμέσως σκέφτηκα «Hey,αυτό είναι πραγματικά, πραγματικά καλό». Ήμουν αποφασισμένος ότι ο μόνος τρόπος που επρόκειτο να είμαι μέρος αυτού του άλμπουμ ήταν αν έκανα την παραγωγη και αν είχαμε παραμέναμε σταθεροί σε κάποιους κανόνες, πχ κανένας δημιουργός εκτός συγκροτήματος, παίζουμε σαν μπάντα και εμείς είμαστε που επιλέγουμε τα καλύτερα τραγούδια. Η ιδέα ότι ο καθένας δικαιούται τραγούδια στο άλμπουμ ή ότι όλοι πρέπει να έχουν μια ποσόστωση είναι ανοησία: ένα τραγούδι μπαίνει στο άλμπουμ γιατί είναι καλό. Η δημοκρατία δεν λειτουργεί για τις μπάντες: μπορούμε όλοι να μπούμε στο αυτοκίνητο, αλλά κάποιος πρέπει να οδηγήσει. Με το Modern Day Delilah ξανασυστήθηκαμε στους ανθρώπους για να δουν ότι αυτή η μπάντα είναι περισσότερο από ζωντανή και καλά.

Hell Or Hallelujah (2012)

Λατρεύω το Hell Or Hallelujah,το παίζουμε κάθε βράδυ. Για άλλη μια φορά, έχει όλα τα στοιχεία για το τι κάνει τους Kiss μεγάλους. Και πάλι,ενα τραγούδι που δείχνει τι να περιμένεις στη συνέχεια. Νομίζω ότι έχει στοιχεία για το από όπου ήρθαμε και αγγίζει μερικές από τις μπάντες που μας ενέπνευσαν και είναι ένα μοντέρνο αλλά κλασικό τραγούδι των Kiss.

 


Current track
Title
Artist

Background
Follow by Email
Facebook
Instagram