James Patrick Page…

Written by on 09/01/2019

by Εύα Ζευγουλά

Ο Jimmy Page γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1944 στο Heston,του Middlesex,στην Αγγλία.

*Το πλήρες όνομα του είναι James Patrick Page

*Το τραγούδι του Elvis Presley “Baby Let’s Play House” ήταν αυτό που τον έκανε να πιάσει
κιθάρα.
Πρωτοέπαιξε κιθάρα σε ηλικία 12 ετών.

*Ο Jimmy Page λέει οτι η πρώτη του κιθάρα ήταν μια μεταχειρισμένη Futurama Grazioso.
“όταν μεγάλωνα δεν υπήρχαν αρκετοί κιθαρίστες.Υπήρχε άλλος ένας στο σχολείο μου ο οποίος μου έδειξε τα πρώτα ακόρντα που έμαθα κι εγώ συνέχισα απο εκεί. Βαριόμουν πολύ κι έτσι έκατσα κι έμαθα κιθάρα ακούγοντας δίσκους.Οπότε είναι φανερό ότι όλο αυτό ήταν ένα πολύ προσωπικό θέμα”

*Ο Jimmy Page ήταν μέλος Yardbirds απο το 1966 ως το 1968

*Ο Jimmy Page μπήκε δυό φορές στο Rock and Roll Hall of Fame,μία σαν μέλος των Yardbirds (1992) και μία σαν μέλος Led Zeppelin (1995)

*Το 2010,ο Jimmy Page κατατάχτηκε στο Νο 2 της λίστας της Gibsonμε τους “Top 50 κιθαρίστες όλων των εποχών”

*Το περιοδικό Rolling Stone χαρακτήρισε τον Jimmy Page ως as “Ποντίφηκα του power riffing”

*Περιγράφτηκε απο το περιοδικό Uncut σαν as “ο μεγαλύτερος και πιο μυστηριώδης κιθαρίστας του rock”.

*Συμμετέχει σε πολλά φιλανθρωπικά κονσέρτα κι έχει αναμιχθεί ιδιαίτερα στο ίδρυμα Action for Brazil’s Children Trust (ABC Trust) που ιδρύθηκε απο την τότε σύζυγο του Jimena Gomez-Paratcha το 1998.

*Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 2010,ο Page θυμάται οτι έπαιξε κιθάρα τυχαία στο soundtrack του film A Hard Day’s Night των Beatles’ to 1964,που ηχογραφήθηκε στα Abbey Road Studios.

*Σύμφωνα με τον Page,η προφορά της λέξης “lead” αλλάχτηκε για τ όνομα των Led Zeppelin γιατί δεν ήθελε η προφορά να συγχέεται με τη λέξη “lead” που σημαίνει αρχηγός.

*Η εμφάνιση των τεσσάρων συμβόλων στο εσώφυλλο του τέταρτου άλμπουμ των Led Zeppelin συνδέθηκε με το ενδιαφέρον του Page για τον αποκρυφισμό.

*Ο Page εξήγησε οτι είχε πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το τι ήθελε να είναι οι Led Zeppelin απο την αρχή.”ήθελα να είναι ένα πάντρεμα blues, hard rock κι ακουστικής μουσικής μαζί με heavy ρεφραίν,ένας συνδυασμός που δεν είχε ποτέ υπάρξει,πολύ φως και πολλές σκιές μαζί.”

*Ο Jimmy Page έπαιξε rhythm guitar στο κλασικό τραγούδι των Who “I Can’t Explain”.

*Άρχισε να παίζει στο Marquee Club ενώ ήταν ακόμα σπουδαστής.Έπαιξε με αρκετές μπάντες και γρήγορα έγινε γνωστός σας session κιθαρίστας.Σύντομα άφησε το σχολείο για ν αφοσιωθεί στη μουσική.

*Είναι μοναχοπαίδι.Ο πατέρας του ήταν μηχανικός κι η μητέρα του δούλευε ως γραμματέας σ ενα Ιατρείο.

*Όταν πρωτογνωρίστηκε με τον Robert Plant το 1968,καταπιάστηκαν με το τραγούδι ‘Babe I’m Gonna Leave You’ της Joan Baez.Αργότερα ξαναδούλεψαν το τραγούδι για το ντεμπούτο άλμπουμ των Led Zeppelin.

*Του απονεμήθηκε ο τίτλος O.B.E. (Officer of the Order of the British Empire) το 2005 για το φιλανθρωπικό του έργο.

*Μετά τη διάλυση των Led Zeppelin,ο Page δεν επέτρεπε να ερμηνευτεί ζωντανά το “Stairway to Heaven” ο ίδιος μάλιστα το έπαιζε μόνο σαν instrumental.Πίστευε οτι κανείς δεν μπορούσε να το ερμηνεύσει σωστά εκτός απο τον Robert Plant.

*Δεν ήθελε να παίρνει κανείς τα εύσημα για τον ήχο των τραγουδιών των Zeppelin. Γι’αυτο είχε αναλάβει την παραγωγή του κάθε δίσκου ο ίδιος και απλά προσλάμβανε κάθε φορά καινούργιο μηχανικό.

*Πρόσφατα έχασε μια δίκη εναντίον του Robbie Williams που είναι γείτονας του κι ήθελε να φτιάξει μια υπόγεια πισίνα στο σπίτι του.


Current track
Title
Artist

Background
Follow by Email
Facebook
Instagram