H Pearl, το ευφυές κορίτσι με το μοναδικό ταλέντο

Written by on 04/10/2020

Η Janis Lyn Joplin γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1943 (9:45 Το πρωί) στο Port Arthur (κωμόπολη ΝΑ του Texas) και πέθανε στις 4 Οκτωβρίου 1970 σε ηλικία μόλις 27 ετών.Διάβαζε κυρίως ποίηση κ τραγουδούσε μόνη της για να αποκοιμηθεί. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια κατάφερε να καταπληξει τα πλήθη με την μοναδική φωνή της και την έντονη ζωή της.
Η Pearl (έτσι την αποκαλούσαν οι φίλοι),άνθισε παρέα με τους υπόλοιπους θρύλους της rock (Hendrix, Morrison..),την χρυσή δεκαετία της μουσικής και των drugs. Επιρρεπής στις καταχρήσεις, όπως οι περισσότεροι νέοι τότε, η Janis πραγματικά κολυμπούσε μέσα στο Southern Comfort και στα παραισθησιογόνα. Όταν κάποτε ρωτήθηκε:”Μα γιατί τόσες καταχρήσεις;” απάντησε “γιατί καλύτερα 30 χρόνια στον κόσμο μου παρά 60 στον δικό σας…”.
Κι αυτή ήταν η αλήθεια. Η Janis είχε φτιάξει τον δικό της κόσμο,μόνο που ούτε εκεί ήταν ευτυχισμένη. Για τους άλλους ήταν το μαργαριτάρι, αλλά η ίδια δεν ένιωθε έτσι.
Η ανασφάλεια της ήταν καταλυτική. Φαντάσου ότι ενώ είχε τέτοια απίστευτη φωνή, δεν έβγαινε ποτέ να τζαμάρει, ποτέ δεν τραγουδούσε χωρίς πρόβα. Η ίδια οδηγούσε τον εαυτό της στην κατάθλιψη και την απόγνωση. Κι ως φυσικό ακόλουθο, ήταν απίθανο να πιστέψει στην αγάπη των άλλων .
Η Janis δέχθηκε την ταπείνωση να εκλεγεί “Ο ασχημότερος άνθρωπος του Πανεπιστημίου του Τέξας. Έφυγε από την πόλη με ωτο στοπ για το San Francisco. Εκεί άλλαξε πολλά επαγγέλματα που εξασφάλιζαν την επιβίωση της,τραγουδούσε σε μία μικρή pub, έπινε πολύ αλκοόλ κ δοκίμαζε όλες τις “ουσίες της εποχής.
Ήταν η μόνη τραγουδίστρια στην ιστορία που είχε γίνει superstar χωρίς να έχει βγάλει ακόμα δίσκο! Το τεράστιο κοινό της την ακολουθούσε και την λάτρευε. Η ίδια ζούσε μόνο για να τραγουδάει. Όταν κάποιος την ρώτησε αν είναι ευχαριστημένη από τη ζωή της εκείνη απάντησε:”Εγώ έγραψα το σενάριο “.
Ήταν ένα ευφυεστατο κορίτσι με εκπληκτικό ταλέντο έξω από την κοινή λογική. Η φωνή της είχε χρώμα, έκταση και από το λαρύγγι της έβγαινε ένα παράπονο με τρομερή αυθεντικότητα. Όταν πέθανε ο Hendrix με τον οποίο είχαν περάσει ένα ερωτικό φεγγάρι μαζί, η Joplin είπε:”Δεν μπορώ να πεθάνω κι εγώ τον ίδιο χρόνο γιατί ο Hendrix ήταν μεγάλο αστέρι “.
Η Janis έψαχνε πάντα για “One good man” ούρλιαζε απελπισμένα “I need a man to love “για “Combination of the two” αλλά πάντα κατέληγε στο “Move over” στο “Cry baby ” στο “Ball and chain” και στο “Little girl blue”.
Η Janis Joplin ήξερε ότι όδευε προς το τέλος. Ήταν συνειδητή επιλογή της. Η γυναίκα που τραγούδησε με τόση δύναμη, με τόσο τσαμπουκά, με τόσο πόνο, πήρε τη μοιραία δόση στις 4 Οκτωβρίου 1970 στο δωμάτιο 105 του ξενοδοχείου που έμενε. Κατέβηκε στο lobby να πάρει τσιγάρα και όταν ξαναμπήκε στο δωμάτιο, έκλεισε την πόρτα,έκανε δύο βήματα και έπεσε σαν άψυχη κούκλα.
Σύμφωνα με την επιθυμία της,η τέφρα της σκορπιστηκε από αεροπλάνο στις ακτές της California. 50 χρόνια μετά, είναι ακόμα εδώ και αγγίζει την ψυχή μας.
Όσο για μένα,θυμάμαι ακόμα εκείνη τη μέρα (καμιά τριανταριά χρονάκια πριν) που μπήκα στο σπίτι μίας φίλης και την είδα σε μία αφίσα. “Ποιά είναι αυτή ρε;”την ρώτησα έκθαμβη.
“Η Joplin ρε”……
Η φωνή και τα τραγούδια της θα μείνουν για πάντα ως αναπόσπαστο κομμάτι στην ιστορία της rock και θα έχει πάντα…a piece of my heart.

(Κείμενο: Maria Stefanidaki )


Current track
Title
Artist

Background
Follow by Email
Facebook
Instagram