Στο φως οι χαμένες φωτογραφίες της Janis Joplin στην Copacabana

Written by on 30/03/2019

Το βραζιλιάνικο περιοδικό Trip δημοσίευσε για πρώτη φορά χαμένες φωτογραφίες της Janis Joplin στην Copacabana του Ρίο ντε Τζανέιρο απο το καλοκαίρι του 1970.

Άγνωστη ακόμα στη Βραζιλία, η Janis προσγειώθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να διασκεδάσει κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού, να κάνει ηλιοθεραπεία και να ξεφύγει από την ηρωίνη, η οποία εκείνη την εποχή δεν κυκλοφορούσε τόσο στη Νότια Αμερική.
Το σχέδιο όμως δεν πήγε καλά – η Janis έπινε σαν τρελή, έκανε σεξ στην παραλία, τραγουδούσε σε ένα πορνείο και παραλίγο να βρεθεί στη φυλακή.
Από νεαρή ηλικία,έπινε με χαρά: ουίσκι, χόρτο, αμφεταμίνες,acid ,βότκα, κοκαΐνη, μεθαδόνη, ηρωίνη και οτιδήποτε θα την έκανε να ξεφύγει. Ο μόνος φίλος της πέθανε στο Βιετνάμ. Συνήθιζε να πετάει τα ρούχα της στη σκηνή και να λέει ότι, αφού έκανε έρωτα με χίλιους ανθρώπους επί σκηνής, θα επέστρεφε στο δωμάτιό της και θα κοιμόταν μόνη.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από έναν φωτογράφο της Βραζιλίας, τον Ricky Ferreira, που φιλοξένησε την Janis Joplin στο διαμέρισμά του: “Αχ, ήξερε ότι ήταν ιδιοφυΐα. Μπορεί να ήταν μαστουρωμένη, αλλά γνώριζε το ρόλο της ως καλλιτέχνης, ήξερε ότι ήταν υπέροχη. Αλλά είχε μια καταθλιπτική πλευρά και χαμηλή αυτοεκτίμηση. ‘Εζησε την απόρριψη στο Port Arthur του Τέξας, όπου γεννήθηκε γιατί έβγαινε μόνο με μουσικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαύροι. Ήταν εύθραυστη, πολύ απογοητευμένη, πολύ down. Είχε ευτυχισμένες στιγμές, γελώντας σαν μικρό κορίτσι, αλλά είχε και σκληρή ζωή. Τώρα, φανταστείτε ότι αυτή τη γυναίκα στη Βραζιλία εκείνη την εποχή! Τι ήταν η Βραζιλία για αυτήν; Τι είναι η Βραζιλία για τον μέσο Αμερικανό; Φίδια στους δρόμους, κι ινδιάνοι με τον κώλο έξω; Φανταστείτε, το 1970, στη μέση της στρατιωτικής δικτατορίας!”

Οκτώ μήνες μετά την άφιξή της στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η Janis Joplin πέθανε, σε ηλικία 27 ετών, στην ίδια ηλικία με τον Jim Morrison, τον Jimi Hendrix και τον Brian Jones.

 


Current track
Title
Artist

Background
Follow by Email
Facebook
Instagram