Σταματήστε να ζείτε στο παρελθόν. Ανοίξτε αυτιά και μάτια!!!

Written by on 01/04/2019

by Εύα Ζευγουλά

Μιά συνέντευξη με τον Robert Plant

Στα περισσότερα από τα άλμπουμ σας, συχνά αναφέρεστε σε μέρη που έχετε ήδη. Το Carry Fire π.χ. φαίνεται να είναι για το χρονικό διάστημα που πέρασες στο Όστιν τουΤέξας.

Τρία χρόνια, ναι. Το Ώστιν ήταν ακριβώς η πόρτα, η πύλη για να βρώ ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα για να μάθω…Ώστιν. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένα μεγάλο δημοκρατικό, φιλελεύθερο κέντρο, αλλά αν βγείτε από εκεί πρός τα δυτικά θα δείτε τη χώρα των Comanche. Και τότε συνειδητοποιείτε ότι υπήρχε ένας ολόκληρος πολιτισμός που έχει ξεριζωθεί. Ένας τρόπος διαβίωσης, μια ολοκληρωμένη κατανόηση και μια σχέση με τη γη που έχει αντικατασταθεί.Και αυτό το βρήκα ζώντας εκεί. Δεν ήξερα καν τι θα βρω. Δεν έψαχνα τίποτα, αλλά βρήκα αυτό το αξιοσημείωτο θέλγητρο προς την μεγαλοπρέπεια του έθνους των Comanche.

Εξακολουθείτε να ταξιδεύετε πολύ. Είναι αυτό στο αίμα σας, είναι αυτό που σε κάνει αυτόν που είσαι;

Ναι. Λοιπόν, έχω γνωστούς με τη μορφή φίλων και γνωρίζω και όμορφα μέρη. Η κίνηση με κάνει να θέλω να δουλέψω, να τραγουδώ, να γράφω, να μαθαίνω και γι ‘αυτό επιστρέφω σε ορισμένα μέρη. Και αισθάνομαι τις αλλαγές, πράγμα που είναι μια μεγάλη απελευθέρωση για μένα.

Έφυγες από το Ώστιν λόγω του χωρισμού με την Patty Griffin (το 2014) ή λόγω των εμπειριών με το δικαστικό σώμα των ΗΠΑ;

Αναφερόμαστε σε αυτή τη γελοία δίκη [για το Stairway To Heaven]; Δεν θα το συζητήσω αυτό [γελάει]. Συγνώμη, φίλε.

Αλλά χωρίσατε με την Patty;

Ισχύει,ναι … Και αν ακούσετε το άλμπουμ, μπορείτε να ακούσετε να ανοίγω την καρδιά μου σε όποιον ενδιαφέρεται. Γιατί αυτό κάνω. Και δεν είναι εύκολο να το κάνεις αυτό, πιστέψτε με.

Εντάξει, λοιπόν, ας πούμε ότι έφυγες από το Ώστιν επειδή επιθυμήσατε τα ομιχλώδη βουνά.

Αυτό είναι καλύτερο! Και το έκανα. Αυτό ακριβώς με έφερε πίσω, πραγματικά. Αυτό και το οικογενειακό χιούμορ.

Είστε τόσο παθιασμένος με την ιστορία,όμως καθόλου νοσταλγικός για τη μουσική που δημιουργήσατε στο παρελθόν. Γιατί αυτό?

Γιατί προτιμώ να προχωράω. Είναι τόσο απλό. Δεν θέλω να κολλήσω στο παρελθόν – όπως πολλοί από τους συγχρόνους μου.

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στην ηλικία σας που γράφουν ακόμα νέο υλικό και πηγαίνουν σε περιοδεία. Τι σε κάνει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι και να το κάνεις αυτό;

Τα μάτια μου είναι ανοιχτά. Είναι μερικές φορές που νιώθω σαν μόλις να γεννήθηκα. Όταν ένα ζώο γεννιέται, η μητέρα γλείφει τα μάτια του μωρού και τα μάτια ανοίγουν και η εστίαση έρχεται. Μερικές φορές αισθάνομαι έτσι. Θα πήγαινα σε μέρη και θα τα έβλεπα διαφορετικά, όπως και τις σχέσεις και τις φιλίες … Η ροή της ζωής είναι θεαματική. Δεν θα ήθελα να κολλήσω σε ένα μέρος για πολύ καιρό, αλλιώς θα μπορούσα να χάσω αυτό το κάτι που έχω.

Ποιο είναι το κόλπο;

Δεν έχω ιδέα, αλλά δεν θέλω να το χάσω.

Θα γράψεις κάποτε όλα όσα έχεις κάνει; Θα δημοσιεύσετε ποτέ τα απομνημονεύματά σας;

Γέλια] Από πού σου ήρθε αυτό;

Επειδή φαίνεται ότι το κάνουν όλοι.

Ναι, ξέρω. Απλώς σκέφτομαι την ιδέα … Μια φορά κι έναν καιρό ήμασταν απόκληροι της κοινωνίας, και πολύ συχνά μας παρενοχλούσαν στο δρόμο οι μπάτσοι.Θυμάμαι να περπατάμε στο Dearborn [μέρος της μητροπολιτικής περιοχής του Ντιτρόιτ] με τον John Bonham το 1969, Κυριακή το απόγευμα. Το Ντιτρόιτ ήταν στις φλόγες, και χαζεύαμε το θέαμα βλέποντας τον καπνό και τέτοια πράγματα, και μερικοί άνθρωποι βγήκαν από ένα τεράστιο Lincoln Continental και κατέβασαν το παράθυρο κάτω αργά και μας έβριζαν – επειδή ήμασταν χίπις.Ήμασταν μια πρόκληση για την τάξη. Θέλουμε λοιπόν να πάμε σε έναν εκδότη και να μιλήσουμε για αυτές τις ιστορίες; Εννοώ, τι – ποιος – για ποιόν; Αυτές οι ιστορίες είναι καλά κλειδωμένες μέσα στο κεφάλι μου. Fuck it. Υπάρχουν πολλά μέσα εκεί, και εκεί θα μείνουν.

Πώς συμβαδίζετε με το τι συμβαίνει σήμερα στη μουσική;

Δεν συμβαδίζω.Τα πράγματα με προσπερνούν. Αν ήμουν DJ στο ραδιόφωνο, θα είχα όλο αυτό το νέο υλικό που ίσως ήθελα. Δυστυχώς δεν είμαι, έτσι μερικές φορές χάνω τα πράγματα εντελώς. Η μουσική τώρα είναι ένας μεγάλος κόσμος,μερικά φτάνουν σε μένα και κάποια από αυτά όχι.

Υπάρχουν όμως και ελάχιστα πράγματα που συμβαίνουν στη ροκ μουσική αυτές τις μέρες, δεν θα συμφωνούσατε;

Λοιπόν, αυτό είναι ευλογία.

Πώς το εννοείς?

Κοίτα, νομίζω ότι έμεινε λίγο από καύσιμα, έτσι δεν είναι;Ή κάπως έτσι. Πιθανότατα έφτασε στην κορύφωση του, έκανε ό, τι έπρεπε να κάνει, και τώρα τα υβρίδια του ροκ έχουν γίνει σαν τους The Crooked Vultures που είναι καλή μουσική αλλά δεν είναι ροκ. Ή ίσως και να είναι ροκ. Ή ίσως η ιδέα μου για το ροκ να είναι λίγο χαμένη στη μετάφραση.

Τι σκέφτεστε για τις φήμες που συνεχίζουν να εμφανίζονται για μια επανένωση των Led Zep;

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι δεν έχουν να γράψουν τίποτα άλλο, προφανώς. Και είναι λυπηρό. Όλα αυτά τα περιοδικά και οι πλατφόρμες διαδικτύου θα πρέπει να υποστηρίζουν τη νέα μουσική και να βοηθούν τους νέους μουσικούς να βρουν ένα κοινό, αντί να ασχολούνται με τα παλιά και τα περασμένα όλη την ώρα. Είναι σαν να μην υπάρχει τίποτα νέο και συναρπαστικό εκεί έξω,όταν στην πραγματικότητα υπάρχει.

Σταματήστε λοιπόν να ζείτε στο παρελθόν. Ανοίξτε τα αυτιά σας και τα μάτια σας. Δεν είναι τόσο δύσκολο, έτσι;


Current track
Title
Artist

Background
Follow by Email
Facebook
Instagram