μήπως σκοτώνουμε αυτούς που αγαπάμε;

Written by on 11/04/2019

by Εύα Ζευγουλά

Αν υπάρχει κάτι που να περιγράφει άψογα την επικίνδυνη κατάσταση στο χώρο της ροκ,είναι η περίπτωση των Rolling Stones που ακύρωσαν την εμφάνιση τους στο Φεστιβάλ Τζαζ της Νέας Ορλεάνης λόγω ασθένειας ενώ και οι αντικαταστάτες τους Fleetwood Mac ακύρωσαν για τον ίδιο λόγο λίγες μέρες μετά.

Το ροκ γερνάει όμως κανείς ποτέ δεν συνταξιοδοτείται.

Η φετινή περιοδεία No More Tours II του Ozzy – η συνέχεια της περιοδείας Mo More Tours του 1992 (ο Ozzy ήταν σαφώς αδύνατο να αποσυρθεί πριν από 27 χρόνια) – έχει πληγεί από ασθένειες και τραυματισμούς και οι ημερομηνίες έχουν τραβηχτεί μέχρι το 2020.

Όταν ο Bob Seger ξεκίνησε την περιοδεία του Runaway Train το 2017, έβγαλε μόνο 13 από τις 32 συναυλίες πριν οι σπόνδυλοι του διαμαρτυρηθούν και η υπόλοιπη περιοδεία αναβληθεί. Μετά από μήνες φυσιοθεραπείας, είναι πίσω στο δρόμο και εξακολουθεί να εκπληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις.

Ο Brian May έχει μια μεγάλη λίστα εμφανίσεων με τους Queen και τον Adam Lambert, αλλά πριν  δύο χρόνια ακύρωσε μια βρετανική περιοδεία για να αντιμετωπίσει μια επίμονη ασθένεια που δήλωσε οτι “καταστρέφει την ενέργεια και τη θέλησή μου”.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε.Κοιτάξτε τον τρομερό κατάλογο των μουσικών που χάσαμε τα τελευταία χρόνια. Ο κοινός παρονομαστής σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις είναι ένας:ήταν ακόμα ενεργοί. Μπορεί να μην ηχογραφούσαν, αλλά ήταν στο δρόμο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους.Ενώ όλοι ονειρευόμαστε αποχωρήσεις,ξεκούραση,αραλίκι, εκείνοι κινούνται από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και συσσωρεύουν αεροπορικά μίλια. Δεν είναι ένας υγιής τρόπος ζωής, και δεν είναι περίεργο ότι τόσοι πολλοί είναι επιρρεπείς σε ασθένειες.

Κανείς δεν αρνείται το δικαίωμα του μουσικού να κάνει περιοδεία. Μόλις δοκιμάσει κανείς την αγνή αγάπη που μπορεί να προσφέρει το πλήθος,είναι πολύ δύσκολο να αποχωρήσει.Όσο για το επιχείρημα “δεν χρειάζονται περισσότερα χρήματα” για τη συνταξιοδότηση…πότε ίσχυσε αυτό για οποιονδήποτε;

Είναι δικό μας λάθος. Κάθε φορά που μια μπάντα βγαίνει σε περιοδεία, έχουμε την ανάμνηση της προηγούμενης εμπειρίας και πληρώνουμε για να την ξαναζήσουμε.Οι Rolling Stones του 2018 μπορεί να ήταν απίστευτη επιτυχία αλλά οι εμφανίσεις της No Filter Tour είναι πραγματικά τόσο καλές όσο το Bigger Bang πριν από μια δεκαετία; Ή το Voodoo Lounge που χρονολογείται δέκα χρόνια πριν από αυτό; Σε κάποιο σημείο οι μειωμένες αποδόσεις είναι φυσικό επακόλουθο και η συμμετοχή σε μια μπάντα είναι κάτι σαν αθλητικό καθήκον.Ο Usain Bolt αποσύρθηκε στα 31 του, οπότε γιατί περιμένουμε τα ροκ αστέρια να παίζουν στα 70;

Γιατί πάμε στις συναυλίες τους;Απλά για να βρεθούμε στο ίδιο δωμάτιο με αυτούς τους θρύλους, μια τελευταία φορά μέχρι την επόμενη φορά;Για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτόν που κάποτε ήταν; Κοιτάξτε τον Brian Wilson: δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη μεγαλοφυία του, αλλά αν συμπυκνώσουμε την καριέρα του στα κομμάτια που πραγματικά,απολύτως πραγματικά είναι σημαντικά,μιλάμε για μια καριέρα δεκαοχτώ μηνών το πολύ,περισσότερο από μισό αιώνα πριν.Ωστόσο, σε ζωντανές εμφανίσεις του τώρα το σουξέ του είναι μεγαλύτερο από ότι ήταν ποτέ.

Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε τα ροκ αστέρια να αποσυρθούν;

Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουμε την αλήθεια. Είχαμε τις ευκαιρίες μας με τους αγαπημένους μας μουσικούς. Τους έχουμε δώσει μια καριέρα και μας έδωσαν μια ολόκληρη ζωή γεμάτη αναμνήσεις.Και αυτή είναι η λέξη κλειδί:μια ολόκληρη ζωή. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των σχέσεών μας και έχουν σταθεί δίπλα μας όταν άλλοι δεν ήταν. Ήταν στη γέννηση των παιδιών μας. Έχουν γεμίσει τα σπίτια μας και έχουν χρωματίσει τα καλοκαίρια μας. Και το κάνουν ακόμα.
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε μια τέτοια συμφωνία. Συνεχίζεται μέχρι το τέλος και σπάει μόνο όταν ο ένας ή ο άλλος συμβαλλόμενος φεύγει από τη σκηνή τελευταία στιγμή και κατευθύνεται προς το σκοτάδι.

Τα ροκ αστέρια δεν καίγονται. Δεν ξεθωριάζουν.Σταματάνε.Συνήθως χωρίς προειδοποίηση.Συνήθως όταν το περιμένουμε λιγότερο.Και ποτέ όταν είμαστε έτοιμοι.


Current track
Title
Artist

Background
Follow by Email
Facebook
Instagram