Η σοβαρότητα δεν μετριέται με σκουλαρίκια…

Written by on 25/01/2019

by Εύα Ζευγουλά

Το είδος της μουσικής που ακούμε δε φανερώνει μόνο το γούστο μας αλλά και τις βαθύτερες πτυχές του χαρακτήρα μας σύμφωνα με μια έρευνα που τρέχει ακόμα.
Στήν έρευνα πήραν μέρος 36.518 εθελοντές που τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν 104 μουσικά είδη.
Το κεντρικό συμπέρασμα είναι οτι οι φαν του κάθε μουσικού είδους παρότι δεν έχουν κατ’ ανάγκη κοινό γούστο,ούτε προέρχονται απο την ίδια ηλικιακή ομάδα,είναι σχεδόν πανομοιότυποι στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους.
Ένα απο τα πιο παράδοξα σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν οτι φαν δυο τόσο διαφορετικών μουσικών ειδών οσο η κλασική μουσική και η χέβι μέταλ,έχουν παρόμοια προσωπικότητα.
Ο επικεφαλής της έρευνας,δρ. Άντριαν Νόρθ,είπε :”πέρα απο τις διαφορές που έχουν στην ηλικία τους,είναι σχεδόν πανομοιότυποι σαν προσωπικότητες.Και οι μεν και οι δε είναι πιο δημιουργικοί απο τους άλλους ανθρώπους,ήρεμοι ως χαρακτήρες αλλα οχι ιδιαίτερα εξωστρεφείς.Ο πολύς κόσμος έχει κάποια στερεότυπα στο μυαλό του για τους οπαδούς του μέταλ,οτι δλδ ειναι καταθλιπτικοί σε βαθμό αυτοκτονίας,άγριοι και επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τους άλλους.Στην πραγματικότητα είναι πολύ ευαίσθητοι και πράοι.”

Ανάλογα με τις μουσικές του προτιμήσεις, ο νέος επιλέγει και το αντίστοιχο ντύσιμο. Αυτό είναι που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις παρέες του, καθώς αντιπροσωπεύει κάτι παραπάνω από την εικόνα. Είναι ο κώδικας επικοινωνίας του με τους άλλους νέους. Όσοι ακούν μέταλ μουσική, προτιμούν τα μαύρα ρούχα και συνήθως έχουν μακριά μαλλιά. Αυτοί που επιλέγουν χιπ χοπ φορούν καπέλα, κουκούλες, φαρδιά παντελόνια και παπούτσια με χοντρές σόλες. Όσοι ακούν hard core φορούν φαρδιά παντελόνια, αρκετές φορές και καπέλα, ενώ οι πανκ προτιμούν τα στενά παντελόνια, τις αλυσίδες και τα εκκεντρικά «μόικαν» κουρέματα. Αυτό πάντως που συνοδεύει όλα τα στυλ της νεολαίας είναι τα σκουλαρίκια.

«Σήμερα μας κατακρίνουν αυτοί που το ΄70 ήταν χίπις»

«Μια ημέρα ο διευθυντής στο σχολείο μου με ρώτησε αν είμαι σατανίστρια.
Είδε τα μαύρα ρούχα και τον σταυρό που φορούσα στον λαιμό μου κι έκανε αυτό τον συνειρμό. Προσπάθησα να τον πείσω ότι δεν έχω καμιά σχέση με τον σατανισμό, εξηγώντας του ότι τα μαύρα ρούχα τα φοράω γιατί μου αρέσουν και μου ταιριάζουν, ενώ ο σταυρός είναι αιγυπτιακός», λέει στα «ΝΕΑ» η 16χρονη Ελένη Βασιλείου, μαθήτρια στην Α΄ Λυκείου. Η Ελένη θέλει να σπουδάσει στην Αρχιτεκτονική και γι΄ αυτό καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.
Παράλληλα, έχει και ιδιαίτερη κλίση στις τέχνες και στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Όπως εξηγεί, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει συγκρουστεί με την οικογένειά της για τα μαύρα ρούχα που έχουν κατακλύσει την ντουλάπα της. «Η μητέρα μου συνήθως μου φωνάζει, όπως και πολλοί φίλοι μου.
Ταιριάζουν όμως με τα είδη της μέταλ μουσικής που ακούω». Και συμπληρώνει:

«Το χειρότερο όμως είναι ότι μας κατακρίνουν κάποιοι που τη δεκαετία του ΄60 και του ΄70 ήταν χίπις. Ούτε αυτοί δεν μπορούν να μας καταλάβουν;».

Η σοβαρότητα δεν μετριέται με σκουλαρίκια…


Current track
Title
Artist

Background
Follow by Email
Facebook
Instagram