ανατριχιάζετε όταν ακούτε μουσική;

Written by on 21/03/2019

Νιώθετε μια ευχάριστη ψύχρα στη σπονδυλική στήλη σας όταν ακούτε ένα σόλο στα ντράμς ή ένα γλυκό τσίμπημα στο άκουσμα μιας υπέροχης κιθάρας; Αν ναι,τότε μπορεί να έχετε ένα εξαιρετικό μυαλό.

Αν η μουσική σας δημιουργεί ανατριχίλες δεν είστε απλώς σε επαφή με τα συναισθήματά σας αλλά έχετε έναν πραγματικά μοναδικό εγκέφαλο.

Έρευνες στα εγκεφαλογραφήματα 20 μαθητών που έγιναν από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας έδειξαν ότι η μουσική προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους μισούς ενώ στους υπόλοιπους δεν υπήρχε καμία αντίδραση.
Οι ερευνητές συνέκριναν τις σαρώσεις κάθε συμμετέχοντα αφού ο καθένας τους άκουσε το τραγούδι που είχε ο ίδιος επιλέξει. Οι συμμετέχοντες που αντέδρασαν στα τραγούδια είχαν μια έντονα διακριτή νευρολογική δομή.

Οι άνθρωποι που τους σηκώνεται η τρίχα όταν ακούνν μουσική έχουν έναν πυκνότερο όγκο ινών οι οποίες συνδέουν τον ακουστικό φλοιό τους με τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συναισθηματική επεξεργασία. Αυτό κάνει τις δύο περιοχές να επικοινωνούν καλύτερα.
Ο Matthew Sachs, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Το συμπέρασμα είναι ότι περισσότερες ίνες και αυξημένη απόδοση μεταξύ δύο περιοχών οδηγεί σε πιο αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τους.”

Ο Sachs κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι αν η μουσική σας ανατριχιάζει, τα συναισθήματα που βιώνετε μπορεί κι αυτά να είναι σε έντονο επίπεδο.
Η Alissa Der Sarkissian, βοηθός έρευνας στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου και Δημιουργικότητας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), λέει ότι υπάρχει ένα παράξενο συναίσθημα στο σώμα της όταν ακούει το τραγούδι «Naked»των Radiohead κι εξηγεί:”Έχω την αίσθηση ότι η αναπνοή μου πηγαίνει με το τραγούδι, η καρδιά μου χτυπά πιο αργά και αισθάνομαι μεγαλύτερη επίγνωση του τραγουδιού – τα συναισθήματα μου είναι έντονα όπως και η απάντηση του σώματός μου”.
Ο Sachs που μελετά την ψυχολογία και τη νευροεπιστήμη στο USC και πιστεύει ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω έρευνα.

Άλλη μια πρόσφατη μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του York σε συνεργασία με την Bang & Olufsen. Διαπίστωσαν ότι η μουσική μπορεί να είναι καθοριστική για τη διαχείριση των συναισθημάτων.
Ο νευρολόγος Dr. Hauke ​​Egermann μελέτησε 20 συμμετέχοντες και την αντίδραση τους σε τέσσερα διαφορετικά τραγούδια. Διαπίστωσε ότι η ακρόαση υποτιθέμενων «λυπητερών» τραγουδιών θα μπορούσε να ενισχύσει την διάθεση.
Ο Egermann δήλωσε: “Τα ευρήματα αυτά παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για το ότι η μουσική μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της συνολικής πνευματικής μας ευεξίας, βοηθώντας μας να ρυθμίσουμε τη διάθεσή μας. Ειδικότερα,δείξαμε ότι η μουσική μπορεί να υπερισχύσει των αρνητικών συναισθημάτων που υπάρχουν σε λυπητερά τραγούδια και να οδηγήσει στην απόλαυση. ”
Οι συμμετέχοντες άκουσαν το τραγούδι “9 Crime” του Damian Rice.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience.


Current track
Title
Artist

Background
Follow by Email
Facebook
Instagram