Έναν Μάρτη σαν αυτόν έφυγες, Paul…

Written by on 25/03/2019

 

by Γεωργία Δρακάκη


O Paul
Kossof γεννήθηκε το Σεπτέμβρη του 1950 και ήταν γιoς του διάσημου ηθοποιού David Kossoff, ρωσοεβραϊκής καταγωγής, με μεγάλη καριέρα στο αγγλικό θέατρο και σινεμά. Ο μικρός Paul έδειξε πολύ γρήγορα την κλίση του στην κιθάρα και σε ηλικία 15 χρονών τζαμάριζε ήδη με προσωπικότητες όπως ο… Peter Green και οι Fleetwood Mac, ενώ ο μεγάλος μπλουζίστας Alexis Korner είχε εκφράσει για το νεαρό την εκτίμηση και τον θαυμασμό του.

Ο Alexis Korner, λοιπόν, σύστησε τον Kossoff στον 18χρονο Paul Rodgers, στον 16χρονο Andy Fraser και στον 18χρονο Simon Kirke, τους ονόμασε ως καλός… νονός «Free» και τους οδήγησε στο να βρουν την παγκόσμια επιτυχία. Η χρονολογία μας 1968.

Τα δύο πρώτα άλμπουμ της μπάντας  πέρασαν σχετικά απαρατήρητα, παρόλο που έδειχναν ξεκάθαρα το ταλέντο των πιτσιρικάδων. Το τρίτο όμως άλμπουμ, “Fire and Water”, που κυκλοφόρησε  το 1970 και στο οποίο υπήρχε και το “All Right Now” με το απίθανο ριφάκι του ευφυέστατου μουσικά Paul, χτύπησε απίστευτα νούμερα πωλήσεων σε Αμερική και Ευρώπη, φέρνοντας το συγκρότημα στην κορυφή του κόσμου!
Οι νεαροί δεν κατόρθωσαν να διαχειριστούν την πρωτόγνωρη γι’ αυτούς επιτυχία και τη νέα κατάσταση. Ο Paul Kossoff κύλησε στα ναρκωτικά και ανέπτυξε επιθετική συμπεριφορά που προξενούσε, όπως ήταν φυσικό, μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του γκρουπ. Το γκρουπ διαλύθηκε το 1971, επανενώθηκε λίγο αργότερα κυκλοφορώντας τον τελευταίο του δίσκο, αλλά πάλι διαλύθηκε-οριστικά αυτή τη φορά- το 1973. Πέντε χρόνια ζωής μονάχα για τους Free κι όμως έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην ροκ σκηνή και αγαπήθηκαν πολύ.
Οι Rodgers και Kirke φτιάξανε τους Bad Company, ο Fraser συνεργάστηκε με άλλα σχήματα, ενώ ο ταλαντούχος Paul Kossoff (
no 51 στην παγκόσμια κατάταξη του Rolling Stone!) πέθανε το Μάρτη του ’76, πριν καλά κλείσει τα 26 του και πριν καταφέρει να δείξει τι θα μπορούσε να προσφέρει και να κάνει μουσικά. Ο πατέρας του διέθεσε από τότε όλη του τη διασημότητα και όλη του την περιουσία στην καταπολέμηση των ναρκωτικών και στην επανένταξη των παιδιών που κατάφερναν να σωθούν από τη μοίρα του δικού του παιδιού.


Ήταν επτά παρά τέταρτο το πρωί, 19 Μαρτίου 1976, όταν βρήκαν τον Paul νεκρό από υπερβολική δόση κατά τη διάρκεια αεροπορικής πτήσης.

Έχει ειπωθεί και γραφτεί γι’ αυτόν το εξής: «Η μουσική για τον Koss ήταν ολόκληρη η ζωή του. Τα υπόλοιπα, οι μπίζνες και οι καριέρες ήταν γι’ αυτόν περισπασμοί τουλάχιστον ανεπιθύμητοι. Ήταν ο μόνος από τη μπάντα που είχε δίπλωμα οδήγησης, γι’ αυτό ήταν εκείνος που οδηγούσε το FordTransit με το οποίο μετακινούνταν, γράφοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε βδομάδα. Ήταν πολύ συγκεντρωμένος, εγκάρδιος, ξύπνιο παιδί. Εύστροφος, με κλίση στις αστείες μιμήσεις. Του λέγανε μάλιστα ότι θα γινόταν καλός ηθοποιός.»


Current track
Title
Artist

Background
Follow by Email
Facebook
Instagram